Ανατολική Ασία: Πολιτική, Οικονομία και Διεθνείς Σχέσεις

Κωδικός μαθήματος
ΔΕ8020Υ
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο ΣΤ
Κατηγορία μαθήματος
Κατεύθυνση
Διεθνείς Σχέσεις
Διδάσκων καθηγητής

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

Περιγραφή μαθήματος

Το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας έχει μετατοπιστεί στις τελευταίες δεκαετίες από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής. Το μάθημα παρουσιάζει την πολιτική και οικονομική ιστορία της Κίνας από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και αναλύει σημαντικά ζητήματα για πολιτικούς επιστήμονες όπως η σημασία της διακυβέρνησης, της ηγεσίας και των θεσμών και  ο ρόλος των ιστορικών εμπειριών και του πολιτισμού. Η περιφέρεια της Ανατολικής Ασίας χαρακτηρίζεται από διαμάχες για φυσικούς πόρους (π.χ. Θάλασσα Νότιας Κίνας), εδαφικές διαφορές (π.χ. Κίνα-Ιαπωνία, Κίνα-Ταϊβάν) αλλά και έντονη οικονομική αλληλεξάρτηση και ενδιαφέρουσες περιφερειακές συνεργασίες (π.χ. ASEAN).  Στόχος του μαθήματος είναι η ανάλυση της πολιτικο-οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής της Ανατολικής Ασίας καθώς και η σημασία της για τις διεθνείς σχέσεις.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι φοιτητές/ήτριες μαθαίνουν την ιστορία της Κίνας, εξοικειώνονται με τις πολύπλοκες σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Κατανοούν τη διασύνδεση και αλληλεπίδραση πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και το ρόλο κρατικών και μη κρατικών δρώντων. Προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη σχέση οικονομικής ανάπτυξης και εκδημοκρατισμού, για το «βάρος» της ιστορίας στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις και για τη διαδικασία εκσυγχρονισμού με ή χωρίς εκδυτικοποίηση.  Αποκτούν δεξιότητες στην ανάλυση των σύνθετων ζητημάτων της διακυβέρνησης. Επίσης κατανοούν σε μεγαλύτερο βάθος τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, το ρόλο της στο διεθνές εμπόριο και την επιρροή που ασκεί σε άλλες περιοχές του κόσμου. Τέλος, οι φοιτητές προβληματίζονται για τις διαφορές και τις ομοιότητες των Ασιατικών κρατών με άλλες περιοχές του κόσμου, συνειδητοποιούν την ισχύ των προκαταλήψεων και στεροτυπικών εικόνων και προβληματίζονται για μεγάλης σημασίας ζητήματα όπως η σχέση δημοκρατικών θεσμών και οικονομικής ανάπτυξης, η σχέση εκβιομηχάνισης και περιβαλλοντικών προβλημάτων και η σχέση διαφθοράς και οικονομικής μεγέθυνσης. 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ένα από τα λίγα τμήματα κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα που προσφέρουν στους/ις φοιτητές/ήτριες τους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη θέση των χωρών της Ανατολικής Ασίας (κυρίως την Κίνα) στο παγκόσμιο σύστημα και ιδιαίτερα με τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φοτητές/ήτριες  αποκτούν δεξιότητες στην αναζήτηση και ανάλυση σύνθετων δεδομένων, κατανοούν διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις, μαθαίνουν την πολυπλοκότητα της αλληλεπίδρασης οικονομικών και πολιτικών παραγόντων καθώς και το σύνθετο χαρακτήρα της σύγχρονης διακυβέρνησης. Επίσης το μάθημα προωθεί το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα ενώ προετοιμάζει τους/ις φοιτητές/ήτριες για εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές σε ζητήματα σπουδών περιοχών αλλά και για καριέρες σε κοινωνικούς τομείς εκτός συνόρων. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στις μέρες μας υποστηρίζεται ότι το κέντρο βάρους της διεθνούς οικονομίας μετατοπίζεται από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας (και στο πρόσφατο παρελθόν της γειτονικής Ιαπωνίας). Η περιφέρεια της Ανατολικής Ασίας επιπρόσθετα χαρακτηρίζεται από διαμάχες για φυσικούς πόρους (π.χ. Θάλασσα Νότιας Κίνας), εδαφικές διαφορές (π.χ. Κίνα-Ιαπωνία, Κίνα-Ταϊβάν) αλλά και έντονη οικονομική αλληλεξάρτηση και ενδιαφέρουσες περιφερειακές συνεργασίες (π.χ. ASEAN). Η ΕΕ έχει εύλογα στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ανατολική Ασία και εξελίσσεται σε σημαντικό οικονομικό εταίρο των κρατών της περιοχής.  Στόχος του μαθήματος είναι η ανάλυση των πολιτικο-οικονομικών και κοινωνικών δυναμικών της Ανατολικής Ασίας καθώς και η αποτίμηση της προσέγγισης και των πολιτικών της ΕΕ στην περιοχή. 

 

Ά Μέρος: Η Κίνα

Η Κίνα από την αρχαιότητα έως το 1948 – Η κομμουνιστική Κίνα 1948-1979 -  Μεταρρυθμίσεις και οικονομικός δυναμισμός – Το εσωτερικό περιβάλλον – Εθνοτικά ζητήματα: Θιβέτ και Σιντσιάνγκ – Η κινεζική σκέψη: Κομφουκιανισμός και Βουδισμός – Ο μύθος της «Μεγάλης Κίνας» - Ταϊβάν και Νοτιοανατολική Ασία – Σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία – Η βιωσιμότητα του κινεζικού μοντέλου – Το ζήτημα της δημοκρατίας – Ο εκσυγχρονισμός του στρατού. 

Β΄ Μέρος: Οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ

Το ιστορικό των σχέσεων ΕΕ-Κίνας – Ο εμπορικός ανταγωνισμός Κίνας-ΕΕ – Τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ – Το εμπάργκο όπλων – Μελλοντικές προκλήσεις για τη σχέση Κίνας-ΕΕ – Σχέσεις Κίνας-Ελλάδας.

 

Το μάθημα αναπτύσσεται σε 13 ενότητες.

Τίτλος ενότητας

Βιβλιογραφία

Σύνδεσμος παρουσίασης

  1. Εισαγωγή: Η Ανατολική Ασία και ο Κόσμος

Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, «Εισαγωγή» στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 11-28.

Παρουσίαση στο eclass

  1. Κίνα: Η περίοδος των αυτοκρατόρων

Σωτήρης Χαλικιάς, «H Κίνα και ο Κόσμος», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 29-43

 

Jeffrey Wasserstrom, China in the 21st Century, Oxford: Oxford University Press, 2010, σελ. 19-35

Παρουσίαση στο eclass

  1. Η περίοδος των επαναστάσεων (1911-1949)

Jeffrey Wasserstrom, China in the 21st Century, Oxford: Oxford University Press, 2010, σελ. 36-66

Παρουσίαση στο eclass

  1. Η εποχή του Μάο (1949-1976)

Jeffrey Wasserstrom, China in the 21st Century, Oxford: Oxford University Press, 2010, σελ. 49-63.

 

Michal Dillon, Contemporary China: An Introduction, London: Routledge, 2009, σελ. 10-19.

Παρουσίαση στο eclass

  1. Από τις μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ Σιαο Πινγκ στον Σι Τζινπίνγκ (1978-σήμερα)

Jeffrey Wasserstrom, China in the 21st Century, Oxford: Oxford University Press, 2010, σελ. 67-102.

 

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, «Εσωτερικές Συνιστώσες της Κινεζικής Εξωτερικής Πολιτικής», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 120-134.

Παρουσίαση στο eclass

  1. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ανδρέας Γκόφας και Νικόλαος Τζιφάκης, «Η άνοδος της Κίνας και το μέλλον των Σινο-Αμερικανικών σχέσεων: Μια θεωρητική χαρτογράφηση», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 44-78.

 

Ανδρέας Γκόφας και Νικόλαος Τζιφάκης, Θεωρητικές Προβολές στη Διεθνή Πολιτική: Η Σινο-αμερικανική Πρόκληση, Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο, 2017, ΚΕΦ. 3.

 

Στάθης Φακιολάς, «Συνεργασία ή Σύγκρουση ; Ορισμένες Σκέψεις για την Ανοδική Πορεία της Κίνας στο Παγκόσμιο Συστημα», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 79-119.

Παρουσίαση στο eclass

  1. Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Σπύρος Μπλαβούκος, «Οι Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ.135-166. 

Παρουσίαση στο eclass

  1. Οι σχέσεις Κίνας με την Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, «Οι Σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας στο Περιφερειακό Σύστημα της Ανατολικής Ασίας», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 194-229.

 

Σωτήρης Πετρόπουλος, «Οι Σχέσεις Κίνας-Νοτιοανατολικής Ασίας», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 256-86.

 

  1. Οι σχέσεις Κίνας-Ινδίας

Αστέρης Χουλιάρας, «Οι Σχέσεις Ινδίας-Κίνας», στο Σ. Πετρόπουλος και Α. Χουλιάρας, επιμ., Η Ινδία και οι Άλλοι: Οι Σχέσεις της Ινδίας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: εκδ. Παπαζήση, 2021, σελ. 117-36.

Παρουσίαση στο eclass

  1. Οι σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ και την Ελλάδα

Σ. Πετρόπουλος και Α. Χουλιάρας, «Οι Σχέσεις Ελλάδας-Κίνας», στο Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013, σελ. 364-392.

Παρουσίαση στο eclass

  1.  

Τμηματική προφορική παρουσίαση ατομικών εκθέσεων από φοιτητές

Παρουσίαση στο eclass

  1.  

Τμηματική προφορική παρουσίαση ατομικών εκθέσεων από φοιτητές

Παρουσίαση στο eclass

  1.  

Επανάληψη

Παρουσίαση στο eclass

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις και σεμινάρια. Στα σεμινάρια φοιτητές/ήτριες παρουσιάζουν τις εργασίες τους και διεξάγεται συζήτηση. 

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Υπάρχει εκτεταμένη χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία. Yπάρχουν PPT presentations (αναρτημένα στο eclass), προβάλλονται videos και μέρος της επικοινωνίας με τους φοιτητές πραγματοποιείται ηλεκτρονικά

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις

13 Εβδ. x 3 ώρες = 39 ώρες

Ατομική Έκθεση

3 Εβδ. x 3 ώρες x 1,5 = 13,5 ώρες + 3 ώρες = 16,5 ώρες

Προφορική παρουσίαση

1 ώρα επαφής + 3 ώρες προετοιμασίας= 4 ώρες

Τελικές εξετάσεις

13 Εβδ. x 3 ώρες x 1,5 = 58,5ώρες

Σύνολο Μαθήματος 

118 ώρες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 

Η αξιολόγηση γίνεται στην ελληνική γλώσσα (κατ’ εξαίρεση στα αγγλικά στους φοιτητές Erasmus). Για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος απαιτείται βαθμός ίσος ή μεγαλύτερος του 5. Ο βαθμός είναι συνδυασμός του βαθμού των γραπτών εξετάσεων σε ερωτήσεις σύντομης απάντησης στο τέλος του εξαμήνου (80%) και του βαθμού της ατομικής έκθεσης (20%). Η τελευταία αφορά την σύντομη ανάπτυξη ενός δοκιμίου έκτασης 1.000 λέξεων το οποίο παρουσιάζεται και προφορικά ενώπιον της τάξης και στηρίζεται υποχρεωτικά ως προς την τεκμηρίωση του στη μελέτη ενός ξενόγλωσσου άρθρου. 

Ειδικώς για τους φοιτητές Erasmus προβλέπεται απαλλακτική εργασία μεγέθους 5.000 λέξεων στην αγγλική γλώσσα με θέμα τις διεθνείς σχέσεις της Κίνας. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται συνεννόηση και τακτική επικοινωνία με τους διδάσκοντες.  

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- Βασικά εγχειρίδια:

 

RanaMitter, Η Σύγχρονη Κίνα: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή, Αθήνα: Πεδίο, 2022.

 

Σωτήρης Πετρόπουλος και Αστέρης Χουλιάρας, (επιμ.) Η Κίνα και ‘οι Άλλοι’: Οι Σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον Κόσμο, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2013.

 

 

 

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

 

Daniel A. Bell, China’s New Confucianism: Politics and Everyday Life in a Changing Society, Princeton: Princeton University Press, 2010.

 

Axel Berkofsky, The EU and Japan: A partnership in the making, Brussels: European Policy Centre, EPC Issue Paper, No. 52, February 2007.

 

Stephanie Bessiere, Η Κίνα στην Αυγή του 21ου Αιώνα, Αθήνα: Κέδρος, 2007.

 

Χάρι Γκέλμπερ, Κίνα. Ο Δράκος της Ασίας, Αθήνα: Ψυχογιός 2009.

 

Ανδρέας Γκόφας και Νικόλαος Τζιφάκης, Θεωρητικές Προβολές στη Διεθνή Πολιτική: Η Σινο-αμερικανική Πρόκληση, Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο, 2017, σελ. 182.

 

Yong Deng, China’s Struggle for Status: The Realignment of International Relations, Cambridge: Cambridge University Press, 2008.

 

Bruce Dickson. The Party and the People: China’s Politics in the 21st Century, Princeton: Princeton University Press, 2021.

 

Rush Doshi, The Long Game: China’s Grand Strategy to Replace American Order, Oxford: Oxford University Press, 2021.

 

J. K. Fairbank, China: A New History, New York: Harvard University Press, 2nd edition, 2006.

 

Joseph Fewsmith, Rethinking Chinese Politics, Cambridge: Cambridge University Press, 2021.

 

Robert E. Gamer, ed., Understanding Contemporary China, Boulder, CO: Lynne Rienner, 2008.

 

Sujian Guo and Jean-Marc F. Blanchard, (eds) Harmonious World and China's New Foreign Policy, Plymouth: Rowman & Littlefield Publishers, 2010.

 

Jonathan Holslag, “The Elusive Axis: Assessing the EU-China Strategic Partnership”, The Journal of Common Market Studies, Vol. 49, No. 2 (March 2011), pp. 293-313.

 

Asteris Huliaras, “The Illusion of Unitary Players and the Fallacy of Geopolitical Rivalry: The European Union and China in Africa”, The Round Table, Vol. 101, No. 5 (2012), pp. 425-434.

 

Asteris Huliaras and Sotiris Petropoulos, “Shipowners, Ports and Diplomats: The Political Economy of Greece’s Relations with China”, Asia-Europe Journal, in print, DOI: 10.1007/s10308-013-0367-1.

 

G. John Ikenberry and Michael Mastanduno, (eds), International Relations Theory and the Asia-Pacific, New York, NY: Columbia University Press, 2003.

 

Linda Jaivin, Σύντομη Ιστορία της Κίνας, Αθήνα: Μεταίχμιο, 2022. 

 

William A. Joseph, (ed.), Politics in China: An Introduction, Oxford: Oxford University Press, 2010. 

 

David C. Kang and Xinru Ma, “Power Transitions: Thucydides Didn’t Live in East Asia”, The Washington Quarterly, Vol. 41 (1), 2018, pp. 137-154.

 

Τζέιμς Κίνγκ, Η Κίνα Κατακτά τον Κόσμο, Αθήνα: Νίκας, 2007.

 

Mark Leonard, Τι σκέφτεται η Κίνα;, Αθήνα: Κριτική, 2008.

 

George Magnus, Red Flags: Why Xi’s China is in Jeopardy, NY: Yale University Press, 2018.

 

Mikael Mattlin, “Dead on Arrival: normative EU policy towards China”, Asia-Europe Journal, Vol. 10 (2012), pp. 181-198.

 

Jing Men, “The EU and China: mismatched partners?”, Journal of Contemporary China, Vol. 21, No. 74 (2012), pp. 333-349.

 

Πατρίσια Εμπρευ Μπάκλευ, Κίνα. Από την Αρχαιότητα έως Σήμερα, Αθήνα: Κέδρος, 2008.

 

Tony Saich, Governance and Politics of China, London: Palgrave, 2004.

 

Amelia U. Santos-Paulino and Guanghua Wan, (eds), The Rise of China and India: Impacts, Prospects and Implications. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2010.

 

David Shambaugh, “Coping with a Conflicted China”, The Washington Quarterly, Vol. 34, No. 1 (2011), pp. 7-27.

 

David Shambaugh, China’s Leaders: From Mao to Now, London: Polity, 2021.

 

David L. Shambaugh and Michael B. Yahuda, (eds), International Relations of Asia, Lanham, MD: Rowman and Littlefield, 2008.

 

Susan Shirk, China: The Fragile Superpower, Oxford: Oxford University Press, 2008.

 

Robert G. Sutter, Chinese foreign relations: power and policy since the Cold War, 2nd edition, Plymouth: Rownan & Littlefield Publishers, 2010.

 

Pradeep Taneja, “China-Europe Relations: the limits of strategic partnership”, International Politics, Vol. 47 (2010), pp. 371-387.

 

Michito Tsuruoka, “‘Expectations Deficit’ in EU-Japan Relations: Why the Relationship Cannot Flourish”, Current Politics and Economics of Asia, Vol. 17, No. 1 (2008), pp. 107-126.

 

Νικόλαος Τζιφάκης και Αστέρης Χουλιάρας, Η Ανθρώπινη Ασφάλεια στην Πράξη: Οι πολιτικές της Ιαπωνίας και του Καναδά στα Βαλκάνια, Αθήνα:  Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), Κείμενο Εργασίας 8, Ιανουάριος 2007.

 

Nikolaos Tzifakis, (ed.), International Politics in Times of Change, Heidelberg: Springer, 2012.

 

Michael Yahuda, The International Politics of the Asia-Pacific since 1945, London: Routledge, 2004.

 

 

Επιστημονικά Περιοδικά

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών περιοδικών που δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με την Ασία. Ενδεικτικά είναι τα Asia Europe Journal, Asian Survey, Asia-Pacific Review, China: An International Journal, China ReportThe China Journal, China Quarterly, Contemporary South Asia, Contemporary Southeast Asia, European Journal of East Asian Studies, Japan Forum, Japanese Journal of Political Science, Japanese Studies, Journal of Contemporary Asia, Journal of East Asian Studies, Journal of Japanese Studies,Modern Asian Studies, Modern China, Pacific Affairs, Southeast Asian Studies, The Chinese Journal of International Politics, The Journal of Asian Studies, The Journal of Contemporary China και το The Pacific ReviewEπίσης εκατοντάδες άρθρα για την Ασία είναι διάσπαρτα σχεδόν σε όλα τα περιοδικά διεθνών σχέσεων. Σε πάρα πολλά από αυτά τα περιοδικά υπάρχει απευθείας πρόσβαση μέσω του Hellenic Academic Library Network (HEALink) από την ιστοσελίδα 

http://www.uop.gr/index.php?option=content&task=view&id=170 του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αν αναζητάτε άρθρα για ένα συγκεκριμένο θέμα καλό είναι να χρησιμοποιείτε τη βάση δεδομένων Scopus (http://www.uop.gr/index.php?option=content&task=view&id=169). Επίσης είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε και τις ευρύτερες βάσεις δεδομένων scholar.google.com (για επιστημονικά άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια) καθώς και το books.google.com (για επιστημονικά βιβλία). Σε πολλά από αυτά έχει πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο. Είναι πάντως ενδιαφέρον να διαβάζετε τις εφημερίδες China Daily (http://www.chinadaily.com.cn/) και People’s Daily (http://english.people.com.cn/)

Διαδικτυακοί τόποι

 

Αξιόλογες εφημερίδες είναι η China Daily και η οικονομική Caixin. Το ημερήσιο newsletter Trivium έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τί συμβαίνει εντός της Κίνας.

Πολλά links διαθέτει το Internet Guide for Chinese Studies (http://sun.sino.uni-heidelberg.de/igcs/Εξαιρετικό είναι το site του European Association for Chinese Studies (http://www.soas.ac.uk/eacs/home.html). Kαλό είναι επίσης το site του Association of Asian Studies των ΗΠΑ (http://www.aasianst.org/και το East Asian Studies Research Guide του Harvard (http://hcl.harvard.edu/research/guides/eastasian/part7.html). 

 

 

Βιβλιοθήκες

 

Οι φοιτητές/τριες προτρέπονται να συμβουλεύονται συστηματικά τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και το Συλλογικό Κατάλογο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (http://www.unioncatalog.gr/ucportal/). 

 

Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες μπορούν να επισκέπτονται και τις βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην Αθήνα και οι οποίες διαθέτουν αξιόλογες συλλογές τόμων βιβλίων και περιοδικών για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από αυτές, οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες:

  • Εθνική Βιβλιοθήκη (Πανεπιστημίου 32),

  • Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (Σύνταγμα),

  • Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61, Κολωνάκι),

  • Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Συγγρού 136, στο παλαιό κτίριο),

  • Βιβλιοθήκη του Πολιτικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιόλου 42-44 και Κολοκοτρώνη),

  • Βιβλιοθήκη Διεθνών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Σίνα 14),

  • Βιβλιοθήκη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου 70),

  • Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πατησίων 76),

  • Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ, Μεσογείων 14-18),

  • Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (Λυκαβηττού 4, Κολωνάκι),

  • Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (Πειραιώς 228),

  • Βιβλιοθήκη του Βρετανικού Συμβουλίου (Πλατεία Κολωνακίου 17),

  • Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22),

  • Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31),

  • Βιβλιοθήκη του γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16), 

  • Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 21),

  • Βιβλιοθήκη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Αιόλου 86),

  • Βιβλιοθήκη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ, Αμερικής 11),

  • Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ, Τσάμη Καρατάσου 11, Κουκάκι) 

 

URL ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ECLASS (ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

https://eclass.uop.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=266